Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ & ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ" →


Πώς θα ξεφύγεις από τον φαύλο κύκλο

 

«Δεν έχω εμπειρία, αλλά δεν μπορώ να την αποκτήσω, γιατί δεν μου προσφέρουν εργασία!»

 

Όσο αυξάνεται ο αριθμός των αποφοίτων, η κατοχή ενός πτυχίου, συχνά και ενός μεταπτυχιακού, δεν επαρκεί για την εύρεση εργασίας.

 

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι εργοδότες προτιμούν υποψήφιους με εργασιακή εμπειρία, σχετική ή/και μη σχετική με μια θέση εργασίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης του High Fliers «The graduate Market in 2012», η οποία εξετάζει τις κενές θέσεις εργασίας για πρόσφατα αποφοίτους σε 100 από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στη Μεγ. Βρετανία, φαίνεται ότι το 1/3 των θέσεων εργασίας για νεοεισερχόμενους αναμένεται να καλυφθεί από υποψήφιους που έχουν ήδη δουλέψει στην εταιρεία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ερευνητικής ομάδας του High Fliers, Martin Birchall, χαρακτηριστικά δηλώνει ότι «…σε μια άκρως ανταγωνιστική για τους νεοεισερχόμενους αγορά εργασίας, νέοι απόφοιτοι που δεν έχουν εργαστεί καθόλου κατά τη διάρκεια των σπουδών τους έχουν μικρές ελπίδες να βρουν μια καλή δουλειά, ανεξάρτητα από τα ακαδημαϊκά τους αποτελέσματα ή το Πανεπιστήμιο αποφοίτησης».

(http://www.dailymail.co.uk/money/news/article-2084992/Jobs-bottleneck-graduates-struggling-work-creates-backlog.html#ixzz2GvDHs14W)  

 

Ωστόσο, όταν έχεις πρόσφατα αποφοιτήσει, πώς θα αποκτήσεις την πολυπόθητη εμπειρία;

 

Αξιοποιώντας σημαντικές ευκαιρίες, τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, όσο και μετέπειτα, όπως:

 

·     Εργασία σε εθελοντικούς οργανισμούς,

·     Συμμετοχή σε φορείς που παρέχουν προγράμματα για νέους,

·     Πρακτική άσκηση σε διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες, εντός και εκτός Ελλάδος (internships),

·     Εποχιακή, περιστασιακή ή μερική απασχόληση, ακόμη και σε θέσεις μη σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών σου,

 

Με οποιαδήποτε από τις παραπάνω δυνατότητες, θα μπορέσεις:

·     Να αποκτήσεις την εμπειρία που ζητείται στην αγορά εργασίας,

·     Να αυξήσεις τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας, καθώς θα βρίσκεσαι ήδη σε έναν εργασιακό χώρο (σκέψου ότι μόνο το 20-30% των κενών θέσεων εργασίας ανακοινώνεται σε αγγελίες, το υπόλοιπο θα πρέπει να το ανακαλύψεις!)

·     Να αναπτύξεις σημαντικές «μεταβιβάσιμες δεξιότητες» όπως η ομαδική εργασία, η αποτελεσματική επικοινωνία, η οργανωτικότητα, κ.α.,

·     Να έρθεις σε επαφή με τομείς και κλάδους απασχόλησης για να διερευνήσεις τα ενδιαφέροντά σου,

·     Να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου,

·     Να αναπτύξεις το δίκτυο γνωριμιών σου,

 

Στην ενότητα αυτή μπορείς να βρεις φορείς και ιστοσελίδες που παρέχουν σχετικά προγράμματα απόκτησης εμπειρίας, καθώς και διάφορες θέσεις πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό.

 

Δεν φιλοδοξούμε να παρέχουμε εξαντλητική ενημέρωση γιατί αυτό δεν είναι εφικτό. Επιθυμούμε ωστόσο να λειτουργήσουμε ως ερέθισμα για να ενεργοποιηθείς ώστε να διαχειριστείς τη σταδιοδρομία σου!


Για όλα τα παραπάνω, μπορείς να απευθυνθείς στο σύμβουλο σταδιοδρομίας του Γραφείου Διασύνδεσης, να συζητήσεις τους προβληματισμούς σου και να διερευνήσεις τις εναλλακτικές σου.


Επιμέλεια κειμένου: Ναταλία Μουτοπούλου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας (5/2012)