Τεχνικές αναζήτησης εργασίας

Δείτε τις εισηγήσεις στελεχών διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και συμβούλων σταδιοδρομίας από την εκδήλωση PASS THE GAP →

Αναζητώντας Εργασία

 

Εργασία, Πού;

Είναι γεγονός ότι η ανεργία ταλαιπωρεί τους νέους αρκετό διάστημα μετά την αποφοίτηση τους. Πολλοί απογοητεύονται γιατί ψάχνουν πολύ καιρό χωρίς να έχουν καταφέρει να βρουν κάτι που να τους ικανοποιεί.
Γνωρίζουν όμως οι νέοι απόφοιτοι να ψάχνουν σωστά για δουλειά;
Χρησιμοποιούν όλες τις πηγές πληροφόρησης για να ενημερωθούν για όλες τις ευκαιρίες που υπάρχουν;
Κινητοποιούνται αρκετά μόνοι τους στην διαδικασία αναζήτησης εργασίας ή περιμένουν κυρίως κάποια βοήθεια από τους άλλους;

Η εύρεση εργασίας απαιτεί δραστηριοποίηση, καθώς καμία θέση δεν έρχεται ουρανοκατέβατη. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο νέος απόφοιτος είναι ότι θα πρέπει να είναι διαρκώς σε εγρήγορση. Θα πρέπει να έχει ανά πάσα στιγμή τα αυτιά και τα μάτια του ανοιχτά για να μη χάσει κάποια ευκαιρία. Οτιδήποτε βλέπει ή ακούει μπορεί να του φανεί χρήσιμο. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζει ότι θα πρέπει να 'κυνηγάει' την πληροφόρηση. Θα πρέπει να γνωρίσει όλες τις πήγες που μπορεί να του δώσουν χρήσιμες πληροφορίες.

Η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας του Γραφείου Διασύνδεσης ενημερώνει για τις τεχνικές αναζήτησης εργασίας μέσα από τις ατομικές συναντήσεις καθώς και από τα ομαδικά εργαστήρια που διοργανώνει.  

Ποιες είναι λοιπόν οι τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να βρείς μια ικανοποιητική θέση;

  • Πρώτα απ' όλα, χρησιμοποίησε, όσες φορές χρειαστείς, τις υπηρεσίες του δικού σου Γραφείου Διασύνδεσης. Έχεις έναν πολύτιμο φίλο μέσα στο πανεπιστήμιο που στηρίζει την προσπάθεια σου. Εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες που σου δίνει.

Αλήθεια, γνωρίζεις τις υπηρεσίες του Γ.Δ;

  • γνωρίζεις για την ανάρτηση αγγελιών με κενές θέσεις εργασίας  στους πίνακες ανακοινώσεων στο χώρο του Γραφείου Διασύνδεσης και στην ενότητα "Εργασία" της παρούσας ιστοσελίδας (με σύνδεση);
  • καθημερινά, μπορείς να δεις από το site  μας  τις αγγελίες που δημοσιεύονται στον τύπο (αγγελίες άπό εφημερίδες)  και αφορούν σε ειδικότητες των πτυχιούχων του πανεπιστημίου μας
  • μπορείς να καταχωρήσεις τα πλήρη βιογραφικά σου στοιχεία στη βάση δεδομένων του Γραφείου Διασύνδεσης. Έτσι, με τη γραπτή συγκατάθεση σου, τα στοιχεία του βιογραφικού σου είναι στη διάθεση των εταιρειών που ζητούν συνεργάτες με τα προσόντα σου. Εάν κάποια εταιρεία ενδιαφερθεί και θέλει να σε καλέσει σε συνέντευξη, θα πρέπει να επικοινωνήσει με το γραφείο και να ζητήσει τα στοιχεία επικοινωνίας, τα οποία δεν ανακοινώνονται στη βάση δεδομένων.

Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι στο Γραφείο Διασύνδεσης τηρείται η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που αφορά στην προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και στις τυχόν επιβολές κυρώσεων.


Γνωρίζεις για τις Ημέρες Σχεδιασμού Σταδιοδρομίας
;

 

Είναι πολλές οι εταιρείες που θέλουν να συμμετέχουν στις Ημέρες Σχεδιασμού Σταδιοδρομίας που διοργανώνει το Γραφείο Διασύνδεσης. Στην εκδήλωση αυτή γίνεται αναλυτική παρουσίαση των εταιριών που συμμετέχουν, με αναλυτική αναφορά στις ειδικότητες των απασχολουμένων, την πολιτική των προσλήψεων και τις  προοπτικές εξέλιξης των εργαζομένων. Μετά την παρουσίαση της εταιρίας, πραγματοποιούνται συνεντεύξεις φοιτητών και νέων αποφοίτων πάντα στο χώρο του πανεπιστημίου. Οι συνεντεύξεις αυτές έχουν κυρίως χαρακτήρα γνωριμίας αλλά μπορούν να οδηγήσουν και σε μια προσφορά θέσης εργασίας. Είναι μία μοναδική ευκαιρία  για να εξοικειωθείς με την πρακτική της συνέντευξης και να προετοιμαστείς σωστά, με υποδείξεις και συμβουλές από έμπειρα στελέχη επιλογής προσωπικού.
Μη ξεχνάς ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πρώτη  γνωριμία σου με μία εταιρία (στα πλαίσια των Ημερών Σχεδιασμού Σταδιοδρομίας), μελλοντικά σε μια δεύτερη επαφή με την ίδια εταιρεία αναφέροντας την πρώτη επαγγελματική σας γνωριμία και τα αποτελέσματα της τότε συνάντησης.

 

  • Δεν παραλείπεις να ενημερώσεις  τον κύκλο των γνωστών και φίλων σου, ότι ψάχνεις  δουλειά. Ενημέρωσε τους για τα προσόντα, τις σπουδές, την προϋπηρεσία που τυχόν έχεις, και τις ειδικές γνώσεις σου (Η/Υ, ξένες γλώσσες).
    Μη διστάσεις να αφήσεις  το βιογραφικό σου σημείωμα σε γνωστούς σου που πιθανόν να μπορούν να το δώσουν σε κάποιον ενδιαφερόμενο εργοδότη.

 

  • Εταιρείες ευρέσεως εργασίας και επιλογής προσωπικού.
    Πως θα μπορούσαν να σου φανούν χρήσιμα αυτού του είδους τα γραφεία; Τι πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτά;
    Η τυπική διαδικασία  που ακολουθείται σε αυτού του είδους τα γραφεία  είναι η εξής:
    Ο υποψήφιος δίνει το βιογραφικό του ή συμπληρώνει μια αίτηση με τις προσωπικές του πληροφορίες. Στη συνέχεια, 'περνά' από μια σειρά συνεντεύξεων από στελέχη του γραφείου και γίνεται η αξιολόγηση του. Εάν εκείνη τη στιγμή υπάρχει κάποια θέση που θα μπορούσε να απασχοληθεί ο υποψήφιος, του γίνεται η προσφορά. Αν όχι, τα στοιχεία του υποψηφίου κρατούνται στα αρχεία του γραφείου και ειδοποιείται όταν βρεθεί κάτι που τον ενδιαφέρει. Σε κάποιες περιπτώσεις αφού γίνει η επιλογή από το γραφείο, μπορεί να ακολουθήσει και μια συνέντευξη από τον αρμόδιο της επιχείρησης που θα τον προσλάβει.

    Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις σε τέτοιου είδους συνεργασία είναι να μη δεχθείς καμία χρέωση στις υπηρεσίες που θα σου προσφέρουν. Η χρέωση της όλης διαδικασίας γίνεται στην επιχείρηση που θα σε προσλάβει και ποτέ στον υποψήφιο.

 

  • Οι στατιστικές έχουν δείξει ότι μόνο το 35% των προσλήψεων γίνεται από αγγελίες. Εσύ  που τώρα ξεκινάς να ψάχνεις για δουλειά πρέπει να βρεις και άλλους τρόπους προσέγγισης της αγοράς εργασίας. Ένας ακόμη τρόπος αναζήτησης είναι να στείλεις το βιογραφικό σου σε εταιρείες που σ' ενδιαφέρουν, απευθείας, χωρίς να υπάρχει κάποια προσφερόμενη θέση εργασίας.
    Ξεκίνησε με μία έρευνα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο οποίο θέλεις να εισαχθείς. Μέσα  από διαφημίσεις από περιοδικά, αγγελίες σε εφημερίδες, μέσα από τους κατάλογους που διαθέτει το Βιομηχανικό Επιμελητήριο  ή άλλοι οργανισμοί (π.χ. Icap), εντόπισε τις επιχειρήσεις που σ΄ ενδιαφέρουν και στις οποίες θα ήθελες να απασχοληθείς
    Στείλε το βιογραφικό σου σημείωμα μαζί με μια συνοδευτική επιστολή, όπου θα τους εξηγείς το ενδιαφέρον σου για την επιχείρηση. Μπορεί αυτές οι εταιρίες να μην έχουν κάποια θέση να προσφέρουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά συνήθως κρατάν ένα αρχείο βιογραφικών, στο οποίο ανατρέχουν κάθε φορά που προκύπτουν νέες θέσεις εργασίας. Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία, του αρχείου βιογραφικών σημειωμάτων που τηρούν οι επιχειρήσεις. Ίσως πολύ σύντομα χρειαστούν τις υπηρεσίες σου.
    Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις σωστή έρευνα και να στείλεις το βιογραφικό σου στις σωστές εταιρείες, ειδάλλως δεν έχεις τίποτα να κερδίσεις παρά μόνο ίσως απογοήτευση γιατί δεν θα έχεις κάποια  θετική απάντηση.

 

  • Σαν νέος απόφοιτος  είναι καλό να επιδιώξεις να γίνεις μέλος σε διάφορες επαγγελματικές οργανώσεις και φορείς (πχ. Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ΕΕΔΕ, Ελληνικό Ινστιτούτο Μάρκετινγκ, Οικονομικό Επιμελητήριο). Τέτοιου είδους συμμετοχές σε δραστηριότητες φορέων σου προσφέρουν ενημέρωση γύρω από τα δρώμενα του κλάδου σου και επιπλέον μπορούν να σου προσφέρουν πληροφορίες που να σε βοηθήσουν στην επαγγελματική σου αποκατάσταση.

 

  • INTERNET.

    Το Internet έχει μπει πλέον σε κάθε κομμάτι της ζωής μας και μας προσφέρει πληροφορίες για όλους τους τομείς. Επόμενο είναι να μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες και για την αναζήτηση μιας θέσης εργασίας.
    Πολλές εταιρείες ανακοινώνουν κάποιες θέσεις εργασίας στην ιστοσελίδα τους, όποτε είναι απαραίτητο στη διάρκεια της αναζήτησης σας να επισκέπτεστε συχνά ανάλογες  σελίδες.
    Επιπλέον, υπάρχουν κάποια ηλεκτρονικά sites που ασχολούνται αποκλειστικά με δημοσίευση θέσεων εργασίας και διαχείριση βιογραφικών σημειωμάτων. Πρόκειται δηλαδή για ένα είδος γραφείων επιλογής προσωπικού που λειτουργούν μόνο μέσω Internet.
    Μπορείς να στείλεις το βιογραφικό σου σημείωμα σε ηλεκτρονικά γραφεία ευρέσεως εργασίας αφού ελέγξεις προσεκτικά τη σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας. Ζήτησε το αναλυτικό προφίλ της επιχείρησης και ενημερώσου για τα αποτελέσματα της δραστηριότητας. Απαιτείσαι την ενημέρωση σου για κάθε χρήση του βιογραφικού σου. Οι σοβαρές εταιρίες θα χαρούν να απαντήσουν στις απορίες και τους προβληματισμούς σου, αξιολογώντας μάλιστα θετικά την σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό με τον οποίο διαχειρίζεσαι το βιογραφικό σου.
    Με την αναζήτηση στο Internet μπορείς να πληροφορηθείς για   ευρωπαϊκά προγράμματα πρακτικής άσκησης, έρευνας, εποχιακής απασχόλησης στο εξωτερικό ή να μάθεις για κάποιες εταιρείες που το αντικείμενο τους σε ενδιαφέρει  αλλά δεν έτυχε να τις γνωρίζεις.
    Το Internet είναι μια σπουδαία πηγή πληροφόρησης και θα πρέπει να είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην αναζήτηση εργασίας.

Στην εποχή της παράθεσης προσωπικών πληροφοριών σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες είναι σκόπιμο να ελέγξετε τις πληροφορίες που εμφανίζονται για εσάς στο διαδίκτυο. Όλο και περισσότερο, οι υπεύθυνοι επιλογής προσωπικού αναζητούν στοιχεία για τους υποψήφιους στο διαδίκτυο μέσω διαφόρων μηχανών αναζήτησης. Θα είναι πραγματικά αρκετά δυσάρεστο, μετά από τόση προσπάθεια, να βρεθείτε στη θέση του υποψηφίου του video που ακολουθεί, παρότι θεωρείται παράνομη η αναζήτηση προσωπικών πληροφοριών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Ευχαριστούμε θερμά τους φοιτητές του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Δέσποινα Γκούβα και Ιωάννη Καραγιάννη καθώς και την Καθηγήτρια του Τμήματος κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου, Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Προσωπικού, για τη δημιουργία και προσαρμογή του παρακάτω υλικού.  


Δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Συνέντευξη επιλογής & Facebook 

How recruiters screen candidates using Social media

Παραλαβή δεδομένων σε εξέλιξη