Πρακτική Άσκηση στο Βέλγιο

 

«Η εμπειρία μου από την πρακτική άσκηση στο εξωτερικό»

 

Μαρία Γεωργίου (Απόφοιτη Πανεπιστημίου Μακεδονίας)Σύντομη αυτοπαρουσίαση

Αποφοίτησα από το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τον Σεπτέμβριο 2008 και έλαβα τον μεταπτυχιακό μου τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά (MBA Finance) τον Νοέμβριο 2013, από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Πριν την αναχώρηση μου στο εξωτερικό για την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης, η επαγγελματική μου εμπειρία, σχετική με το αντικείμενο των σπουδών μου, περιελάμβανε κυρίως πρακτική άσκηση σε λογιστικά γραφεία. Επίσης, είχα εργαστεί στον ΟΤΕ ως τηλεφωνήτρια και ως υπεύθυνη σε video club.

 

Γιατί επέλεξες να κάνεις πρακτική άσκηση στο εξωτερικό;

 

Επέλεξα να κάνω πρακτική άσκηση στο εξωτερικό και να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία που παρέχεται μέσω του προγράμματος Erasmus Placement, γιατί ήθελα να ζήσω για κάποιο διάστημα εκτός Ελλάδας, να γνωρίσω ανθρώπους με διαφορετικά πολιτισμικά ενδιαφέροντα και φυσικά να κάνω ένα δυναμικό ξεκίνημα στην επαγγελματική μου πορεία. Επιπλέον, ήθελα να ζήσω την ανεξαρτησία μου και να «δοκιμάσω» τον εαυτό μου σε νέες καταστάσεις. Τέλος, αξιολογώντας τις επιλογές μου για πρακτική άσκηση σε Ελλάδα και εξωτερικό, αποφάσισα πως σε μια εταιρεία στο εξωτερικό θα «κέρδιζα» περισσότερα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και προσωπικό επίπεδο.

 

Ποια διαδικασία ακολούθησες για να βρεις θέση πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό;

 

Βρήκα τη θέση εργασίας μέσω της ιστοσελίδας του Γραφείου Erasmus του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έστειλα το βιογραφικό μου και κατόπιν τηλεφωνικής συνέντευξης με τον φορέα, έγινα δεκτή. Εν συνεχεία, έστειλα αίτηση στο Γραφείο Erasmus, κατόπιν σχετικής προκήρυξης, και μετά την αποδοχή της αίτησής μου ξεκίνησα την πρακτική μου άσκηση.

 

Σε ποια χώρα και εταιρεία/φορέα έκανες την πρακτική σου άσκηση;

 

Έκανα την πρακτική μου άσκηση στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες για έξι μήνες, από τον Νοέμβριο 2012 έως τον Απρίλιο 2013, στο Κεντρικό Γραφείο των Ευρωπαϊκών Σχολείων, το οποίο περιλαμβάνει τις κεντρικές Υπηρεσίες/Τμήματα (Πληροφορικής, Λογιστικό, Χρηματοοικονομικού Ελέγχου, Παιδαγωγικό) και 14 Ευρωπαϊκά Σχολεία σε επτά χώρες: Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Λουξεμβούργο. Τα Ευρωπαϊκά Σχολεία είναι επίσημα εκπαιδευτικά ιδρύματα που ελέγχονται από κοινού από τις Κυβερνήσεις των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

 

Ποιες ήταν οι αρμοδιότητες της θέσης εργασίας που είχες; Υπήρχε εκπαίδευση/υποστήριξη από το φορέα;

 

Εργάστηκα ως βοηθός στο τμήμα πληροφορικής αναφορικά με την εγκατάσταση ενός νέου λογιστικού προγράμματος (νέο project). Οι κύριες αρμοδιότητές μου ήταν οι εξής:

§  Διεξαγωγή τεστ βάσει παραδειγμάτων/σεναρίων καθημερινής χρήσης του προγράμματος στα λογιστικά

§  Προτάσεις βελτιστοποίησης

§  Υποστήριξη και παροχή οδηγιών στους τελικούς χρήστες της εφαρμογής

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπήρχε σημαντική υποστήριξη από τον υπεύθυνο του τομέα μου, καθ’ όλη τη διάρκεια της πρακτικής μου, με παροχή των απαραίτητων εγχειριδίων αλλά και συμβουλών.

 

Οι γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που απέκτησες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε βοήθησαν στην εργασία σου και αν ναι, με ποιόν τρόπο;

 

Ξεκινώντας την πρακτική μου άσκηση στις Βρυξέλλες (αλλά και στο παρελθόν σε λογιστικό γραφείο στην Θεσσαλονίκη) κατάλαβα ότι το θεωρητικό επίπεδο που είχα αποκτήσει φοιτώντας στον Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι ιδιαίτερα υψηλό, βοηθώντας με να ενσωματωθώ πολύ ομαλά  στον εργασιακό χώρο και να αφομοιώσω πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά νέες πρακτικές και κανονισμούς. Θα ήθελα να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι η πλειοψηφία των πτυχίων (bachelor) στο Βέλγιο είναι τριετή, οπότε ένιωσα ότι έχω σημαντικό προβάδισμα γνώσεων σε αυτόν τον τομέα. Θεωρώ ότι το επιστημονικό υπόβαθρο που προσφέρουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια είναι ιδιαίτερα υψηλό, συγκριτικά με πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Βέβαια, η πρακτική άσκηση και η επαφή με τον εργασιακό χώρο επιδέχονται σημαντικών βελτιώσεων.

 

Πως είναι να εργάζεσαι σε μια χώρα του εξωτερικού;

 

Είμαι πολύ ευχαριστημένη από τις εργασιακές συνθήκες στη δουλειά μου. Υπάρχει σεβασμός, αλλά και υποστήριξη για επαγγελματική εξέλιξη, καθώς και αναγνώριση των δυνατοτήτων και προσπαθειών που καταβάλλει ο εργαζόμενος. Η εργασία με διαφόρων εθνικοτήτων συναδέλφους είναι, επίσης, πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς μαθαίνω να συνεργάζομαι και να επικοινωνώ με διαφορετικό τρόπο, γνωρίζοντας τις ιδιαίτερες κουλτούρες κάθε λαού.

 

Σε ό,τι αφορά γενικότερα το Βέλγιο, οι δύο επίσημες γλώσσες είναι τα γαλλικά και τα ολλανδικά, ωστόσο και τα αγγλικά χρησιμοποιούνται ευρέως, ειδικά στις Βρυξέλλες καθώς είναι μια πολυπολιτισμική, πόλη εξαιτίας των διαφόρων οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδράζονται εκεί και των διαφορετικών εθνικοτήτων που εργάζονται σε αυτούς τους οργανισμούς. Οι Βρυξέλλες έχουν πληθυσμό περίπου 1.100.000 κατοίκων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και χαοτική πόλη και έχει πολύ καλή σύνδεση με άλλες γειτονικές χώρες (πολλά και συχνά μεταφορικά μέσα).

 

Επίσης, η κοινωνική ένταξη ήταν αρκετά ομαλή, έχοντας βέβαια το πλεονέκτημα ότι μιλάω γαλλικά, αν και τα αγγλικά για τις Βρυξέλλες είναι ικανοποιητικά για τις καθημερινές επαφές και συναλλαγές. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ομάδες «expatriates» (στο Facebook, Couch surfing, Expats-blog.com, meet up.com) μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες (αθλητικές, πολιτιστικές, πρακτικής ξένων γλωσσών και πολλών άλλων ενδιαφερόντων) και να γνωρίσει άτομα από διάφορες εθνικότητες που εργάζονται εκεί. Επιπλέον, η εταιρεία με βοήθησε στην εύρεση σπιτιού, αλλά καθώς αυτό δεν γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις, θα συμβούλευα κάποιον να μεταβεί νωρίτερα στην πόλη που θα κάνει την πρακτική του για να βρει σπίτι (τουλάχιστον 7-10 ημέρες πιο πριν). Συχνά, μέσω του διαδικτύου δεν είναι εύκολη κάποια συμφωνία για ενοικίαση σπιτιού.

 

 

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις δαπάνες διαβίωσης, εάν παρέχεται επιπρόσθετη αμοιβή από την εταιρεία και σε συνδυασμό με την υποτροφία του προγράμματος Erasmus, αυτές καλύπτονται σχετικά ικανοποιητικά στις Βρυξέλλες, γεγονός που μπορεί να διαφοροποιείται σε άλλες πόλεις και χώρες. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει αμοιβή από την εταιρεία, ο φοιτητής θα πρέπει να υπολογίζει ένα προσωπικό μηνιαίο κόστος 400-500 ευρώ (αναφερόμενη πάντα για τις Βρυξέλλες), πρόσθετο της αμοιβής που παρέχεται από το Γραφείο Erasmus (Για περισσότερες πληροφορίες: http://afroditi.uom.gr/erasmusp/?q=node/315 και

https://www.youtube.com/watch?v=CMmVqEcZ5e0&list=PLw-mNcYqaf9hGj9TDg9q3vsHmhvTJ5JZk ).

 

Αντιμετώπισες δυσκολίες στην προσαρμογή σου;

 

Μια κύρια δυσκολία είναι σίγουρα η νοσταλγία των φίλων, οικείων ατόμων και του τόπου σου. Παρόλα αυτά, στις Βρυξέλλες, μιλώντας από προσωπική εμπειρία, δεν μπορώ να πω πως κάποιος νιώθει ιδιαίτερα «ξένος», καθότι είναι μια πόλη με άτομα από διάφορες εθνικότητες εξαιτίας της ύπαρξης των Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων.

 

Ποια ήταν τα οφέλη της πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό;

 

Σε επαγγελματικό επίπεδο, είχα την ευκαιρία να εφαρμόσω πρακτικά όσα σπούδασα, να εμβαθύνω σε τομείς που με ενδιαφέρουν περισσότερο και να εμπλουτίσω τις δεξιότητες μου μέσω συνεχών εκπαιδευτικών σεμιναρίων που παρακολούθησα.

 

Σε προσωπικό επίπεδο, διεύρυνα τους ορίζοντες μου, γνώρισα νέους πολιτισμούς και έθιμα, ανέπτυξα καλές φιλίες με άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων και ενίσχυσα την αυτοπεποίθηση μου μέσω της ανεξαρτησίας και της προσαρμογής σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον.

 

Μετά το πέρας της πρακτικής μου, είχα πρόταση συμβολαίου ορισμένου χρόνου από την ίδια εταιρεία, καθώς προέκυψε ανάγκη στο τμήμα που ήμουν και έπειτα «άνοιξε» μια μόνιμη θέση, την οποία επιτυχώς κατέλαβα μετά από διαγωνισμό και συνέντευξη. Πλέον, εργάζομαι μόνιμα στο τμήμα Χρηματοοικονομικού Ελέγχου του Κεντρικού Γραφείου Ευρωπαϊκών Σχολείων.

 

Τι θα έλεγες σε κάποιον που δεν το έχει σκεφθεί ή διστάζει να κάνει πρακτική άσκηση στο εξωτερικό;

 

Προσωπικά, θα συμβούλευα όλους τους φοιτητές να ζήσουν αυτή την εμπειρία. Ακόμα και αν μετά το πέρας της πρακτικής αντιληφθούν ότι δεν θα επιθυμούσαν να παραμείνουν για εργασία στο εξωτερικό, είναι μια εξαιρετική εμπειρία ζωής, προσωπικής ανάπτυξης, διεύρυνσης οριζόντων, επαγγελματικής εμπειρίας σε διεθνές περιβάλλον, ανάπτυξης προσαρμοστικότητας και γενικότερα ανακάλυψης του εαυτού μας: των προσδοκιών μας, των ορίων μας, των δυνατοτήτων μας, των πραγματικών «θέλω» μας. Αρπάξτε την ευκαιρία!

Παραλαβή δεδομένων σε εξέλιξη